lauantai 1. lokakuuta 2022

Ruth Ware: Synkän metsän varjossa


 
Ruth Warenin Synkän metsän siimeksessä:

Englantilaisen Waren ensimmäinen psykologinen jännitys kirja. Hän on myös kirjoittanut Nainen hytissä 10 (2017), Valhepeli (2018), Rouva Westaway on kuollut (2019) ja Lukitut ovet (2020). Hän tullut tituleeratuksi suljettujen paikkojen tarinoiden taitajaksi. Hän omaa kyvyn saada lukijan tuntemaan ahtaanpaikankammoa. 

Kirja alkaa vauhdikkaasti, kun joku on juoksemassa henkensä edestä. Lukijalle paljastetaan, että yksi päähenkilöstä, Nora, herää tajuttomuudesta sairaalassa muistamatta, miten sinne joutui ja mitä on tapahtunut. Hän on minäkertoja, joten tapahtumat suodattuvat hänen silmien ja hänen tunteiden kautta.

Aikajana kulkee ennen ja jälkeen Noran jouduttua sairaalaan.  

Tapahtumat alkavat siitä, kun Nora saa ryhmäkutsun teiniajoilta, vanhan ystävän, Claren, kaasolta  Florencelta polttarijuhliin. 

Kutsuun vastanneet ovat: Melanie, Tom, Liz ja Nina, johon Nora ottaa yhteyttä ja kysyy aikooko tämä mennä mukaan. Onhan sentään kulunut kymmenen vuotta, kun Nora, Clare ja Nina ovat toisiaan tavanneet niin polttari kutsu tulee aivan yllätyksenä kummallekin. Yhdessä se sopivat lähtevänsä jo pelkästään uteliaisuudesta.

Polttari paikaksi on valittu siihen tarkoitukseen outo: kookas, kokonaan lasitettu, moderni ja kallis pytinki keskelle syrjäistä metsää. 

Takan yläpuolella seinällä on haulikko, joka kertoo siitä, että asumusta käytetään metsästysmajana ja sen Florencekin vahvistaa kertoessaan, että talo kuuluu hänen varakkaalle sukulaiselleen.

Noralle ei yllätykset lopu, sillä hänelle selviää, että Clare on menossa naimisiin Noran teiniajan rakkauden, Jamesin, kanssa. Heidän rakkaussuhteensa katkesi epäselvissä olosuhteissa. 

Ja eikä aikaakaan, kun Nora jo näkeekin Jamesin - silloin jo upean ja suositun Claren - seurassa ja tekee siitä omat päätelmänsä. Hän muuttaa pois ja pyrkii unohtamaan Jamesin.

Hän ei ole kuitenkaan selvinnyt siitä suhteesta ja ei siksi ole seurustellut vaan elänyt hissukseen töissä käyden. Hiljaista kaunaa kantaen Clarea ja Jamesia kohtaan.

Claren kaaso Florence on neuroottisen tarkka siitä, että kaikki suunnitelmat etenevät, kuten hän on suunnitellut. Muita ärsyttävä hahmo, joka palvoo Clarea ja tämä taas ei juurikaan anna arvoa Florencen palvonnalle, miten tyypillinen asetelma tiettyjen naisten keskuudessa.


Näkemyksiä:

Kirjailija alkaa hiljaksiin kuroa tapahtumat ja ihmiset yhdeksi nipuksi, vaikka ympärillä on tilaa yllin kyllin, tosin se on sankkaa metsää, ja pelko on varsin vahva yhteinen nimittäjä. 

Nimittäin heti alusta lähtien selviää, että siellä on joku muukin. Joku joka kuljeskelee varjoissa. Tarkkailee heitä kuin akvaariossa ja ihmiset alkavat tuntea itsensä yhä enempi ahdistuneeksi ja pelokkaaksi. Nukutaan ovet lukossa. 

Kirjailija pienillä vippaskonsteilla saa henkilöiden mielikuvituksen laukkaamaan täydellä teholla eikä syyttä.

Välillä käydään sairaalassa, missä Nora epätoivoisesti yrittää muistaa; mitä on tapahtunut ja miksi hän on verisenä ja huonokuntoisena joutunut sairaalaan.

Hänen mielessään pyörii ajatus murhasta. Murha! Kuka on murhattu? Miten? Kuka on murhaaja? Minäkö?

Ware kiristää juonta kuin pussin naruja ja tapahtumiin saada kunnolla potkua. Tämä on totisesti psykologisesti hermoja raastavaa jännitystä ja se venytetään aivan kirjan loppuun asti. 

Keneen sinä voit oikeasti luottaa? Kun kukaan ei oikeasti tunnekaan toisiaan niin hyvin kuin kuvitellut! Ihmisistä alkaa paljastumaan asioita, jotka voivat olla hyvin pelottavia. Kuolettavan pelottavia! 


Ihastuvan jännittäviä lukuhetkiä 

✿⊱╮ Kirjamummi

#psykologinen #trilleri #jännitys #katkeruus #viha #rikos #ystävyys #nuoruus #aikuisuus
8 kommenttia:

 1. Olen pitänyt näistä Waren kirjoista, hän todella osaa luoda jännitystä! Tykkään muutenkin psykologisista trillereistä. Lukitut ovet minulla on vielä lukematta.

  Sinulla on kiva uusi blogi. Tervetuloa kirjabloggaamisen ihmeelliseen maailmaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, että lämmitti mieltäni kauniit sanasi 🥰 Niin. Lukitut ovat yritin lukea, mutta ei oikein maistunut se, että koko kirja on kirjeenä. Olen kyllä lukenut, että kirja on hyvin pidetty ja joku jopa sanoi sitä nerokkaaksi ja näin varmaan onkin. Ehkä annoin yhden asian vaikuttaa liikaa. Suosittelen sinua lukemaan ja tulen sitten lukemaan arvostelusi siitä :D

   Kiitän vielä kerran siitä, että näin kivasti tuli tukemaan, minua noviisia, tässä kirjabloggauksessa 🤗

   Poista
  2. Pitääpä kokeilla jossain vaiheessa, miten Lukitut ovet minulle avautuvat 😊

   Kyllä sitä itsekin tuntee vielä vuosien jälkeenkin itsensä vähän noviisiksi tässä kirjablogihommassa. Tuntuu, että ne "oikeat" kirjabloggaajat ovat jossain muualla. Mutta kyllähän tähän isoon joukkoon mahtuu monenlaista bloggaajaa, ja jokaiselle on tilaa omana itsenään 😊 Toiset ovat lukeneet kirjallisuustiedettä, ja toiset ovat vain tällaisia ihan tavallisia lukufiilistensä jakajia, kuten esim. minä.

   Poista
  3. Jään oikein odottamaan, että lukaiset tuon, Ruth Ware:Lukitut ovet, ja sitten teet siitä blogin. Kiinnostaa, miten sinä suhtaudut siihen kirjaan, kun se on herättänyt niin monenlaisia reaktioita.

   Oi onko bloggareissa kirjallisuustiedettä lukeneita :D Miten mielenkiintoista. Oma tieteenalani on jossain muualla kuin kirjoittamisessa. Psykologia on se oma juttu, siksi pidän niin paljon nimenomaan psykologisista trillereistä ja jännäreistä. Toisaalta olen tullut huomioineeksi, että nykyään jo lähestulkoot kaikkia dekkareita "myydään" psykologisina jännäreinä, vaikkei ne sitä sitten ole ollut tai tällainen on kokemukseni.

   Mutta mitä sitä ei tehtäisin kaupallisuuden eteen ja se tökkii. Ymmärrän toki, että kirjailijat tekevät työtänsä, mutta ne välikädet, jotka myyvät heidän hengen tuotantoa antavat välillä oikeasti virheellisiä mainostaessaan. Ja se ei ole lukijasta kivaa.

   Mutta bloggailemisiin :D

   Poista
  4. Lukitut ovet oli kyllä tosi hyvä kirja ja ainakin äänikirjana toimi oikein hyvin. https://kuunneltua.blogspot.com/2020/01/ruth-ware-lukitut-ovet.html

   Poista
  5. Hei Satu :) En ole äänikirjoja vielä kokeillut ja tämä voisi sopia siihen. Pitkääkin harkita tätä oikein ajatuksen kanssa. Kiitos, kun annoit vaihtoehto vinkin :)

   ps. olet jo minulla blogilistalla, kun sinua suositeltiin minulle, kun bloggaat dekkareita kiitettävästi. Voit laittaa minut blogilistallesi, jos tahdot :)

   Poista
 2. Antoisa avaus itselle katveeseen jääneestä dekkaristista ja teoksesta, jossa tuntuu riittävän kiinnostavaa psykologista potkua!

  Hyvät loppukysymykset: kuinka hyvin oikeastaan tunnet toiset ihmiset ja voitko olla varma siitä, keneen voit tiukan paikan tullen todella luottaa??

  Me ihmiset olemme mielenkiintoisia Telluksen tallaajia ja psykologinen kirjallisuus kaikkinensa jaksaa aina kiinnostaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Takkutukka :) Olemme nähtävästi samoilla aalloilla, kun molempia vetää tuo psykologinen puoli. Ja todellakin, se tuntuu olevan ikuisuus kysymys, kuinka hyvin toisen ihmisen voi tuntea.

   Nykyisellään vaan tuntuu olevan sivuseikka oikeasti perehtyä toiseen ihmiseen, kun on kiire jonnekin eikä aina edes tiedä minne.

   Olen saanut pitkiä ja hitaita katseita kun olen rohjennut pyrkiä viemään keskusteluja hieman syvemmälle :D Onneksi kuitenkin on elämässä edes pari ihmistä, joiden kanssa voi syventyä asioihin.

   Meitä on moneksi ja se on mielenkiintoista :)

   Poista