maanantai 3. lokakuuta 2022

Alexandra Andrews: Kuka on Maud Dixon?


 Alexandra Andrewsin Kuka on Maud Dixon? :

Kirjailijaurasta haaveileva Florence saa uskomattoman työtarjouksen ja pääsee salanimellä kirjoittavan Maud Dixonin assistentiksi. Hän ottaa kaiken irti unelmatyöstään, kunnes loistelias elämäntyyli alkaa saada painajaismaisia piirteitä.

Mitä Maud Dixon on tehnyt saavuttaakseen valtavan menestyksen, ja miksi hän piiloutuu salanimen taakse? Entä miten pitkälle Florence on valmis menemään tavoitellessaan unelmiaan? (takakansi) 

Tämä on tarina kaikkinielevästä kunnianhimosta ja naisten kyvystä muuntautua tilanteiden mukaan. Menestyminen vaatii suhteutettuna vertaisensa teot. Ei ole olemassa oikoteitä.  Ja tämän hyvin tietää salanimen takaa kirjoittava Helen Wilcox. 

Florence tuntee saavansa aloittelija kirjailijan lottovoiton, kun hän pääsee suuresti arvostamansa Maud Dixonin assentiksi. Ajatella hän saa tietää, kuka oikeasti kirjoittaa sen nimen takaa. Onko hän kenties mies?  

Helen osoittautui , jonkin vuoden vanhemmaksi Florencea, joka on 26 vuotias alisuorittaja. Vuodet ovat menneet hänen ollessa lähinnä muiden kynnysmattomana. 

Helen on kaikkea sitä mitä Florence haluaisi olla: rohkea, itsevarma, ihmiset lakoavat hänen edessään, kun hän saapuu paikalle. Helen on myös äärimmäisen itsekeskeinen ja pysyttelee enimmäkseen omassa talossa sijaitsevassa työhuoneessaan ja pomottaa muita. Naiset asustelevat pienessä talossa hyvin syrjäisellä alueella, jossa yksityisyys on taattua. Kumpikin keskittyen omaan työhönsä.

Poliisit pistäytyvät kyselemässä vanhojen maksamattomien sakkojen perään, Helen sanojen mukaan, Florencen ihmetellessä heidän käyntiään.

Ei kauaakaan, kun Helen ilmoittaa, että on aika siirtyä Marokkoon, Marrakechiin ja sieltä pienen pieneen kylään Sematiin, josta Helen on vuokrannut pienen talon. Florence on aivan täpinöissään. Matkustamaan! 

Kyllä 14 tunnin uni maittaa, kun ryytyneet naiset saapuvat päämäänsä. 

Rutiinit löytyvät hyvin nopeasti. Ja yhtenä iltana joidenkin päivien päästä, Helen haluaa lähteä juhlimaan. Florence on mykkänä ihailusta Helenen asusta. Aina niin tyylikäs ja itsevarma Helen!

Ilta päättyy naisen kannalta inhottavasti: Flonrence on sairaalassa pökerryksissä ja viimeinen muistikuva on hänellä, että hän on hukkumassa. Joku yrittää puhua hänelle:"Madame Wiil-kok?" 

Asioiden laita selviää Florencelle nopeasti ja hän tekee radikaalin ratkaisun: hän ei korjaa poliisin virheellistä oletusta.

Tästä lähteekin psykologisen trilleri ainekset jyllämään nopeaan tahtiin kuin tehosekoitin. Ruumiltakaan ei vältytä. Mutta kuka on se joka sanoo viimeisen sanan?


Näkemyksiä:

Tarina lähtee yhtä hitaasti liikkeelle kuin hämäläisten riiureissut ennen vanhaan. Aikaa käytetään paljon siihen, että lukija tutustuu mahdollisimman hyvin päähenkilöihin, Heleniin ja Florenceen, ja myös naisten erovaisuuksiin. 

Niin. Onko se kiveen hakattua, että ihminen aina pysyy samanlaisena.

Saamme tehdä pienen sukelluksen ihmisten moraalikäsityksiin, miten jäykät tai miten joustavat ne voivat olla. Jos tarjous hyvästä on kaikkea sitä mitä tahdot niin otatko sen itsellesi? Ja mitä olet valmis tekemään pitääksesi sen, mikä sinulla jo on?

Kaksi naista ja sama unelma, sama kunnianhimo; mutta jomman kumman on siitä luovuttava. Kuka se tulee olemaan?

Kirjan juoni on sekä mutkikas että suora. Psykologisen jännityksen varmistaa sen, ettei mikään ole varmaa, mutta paljon on vihjailuja. 


Jännittävää lukuiloa 

✿⊱╮ Kirjamummi 

#rikos #psykologinentrilleri #jännitys #moraali #kunnianhimo #unelmat #petos2 kommenttia:

  1. Minusta tarina oli viihdyttävä ja vastustamaton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Tämä oli mielenkiintoinen kirja ja kärsivällisyyskin palkittiin lopulta ;)

      Poista