sunnuntai 9. lokakuuta 2022

Martta Kaukonen: TerapiassaMartta Kaukosen Terapiassa:

20-vuotias Ira on salamurhaaja. Syyt ovat hänen menneisyydessään, lapsuudessa, joka julmasti riistettiin häneltä. Ei ollut sattumaa, että hänen vanhempansa antoivat hänelle nimen, joka merkitsee latinaksi vihaa. 

Clarissa on keski-ikäinen psykoterapeutti, alansa huippu Suomessa. Hän on kaikille tuttu tv:stä ja naisenlehdistä, onnekkaimmille jopa hänen tyylikkäältä vastaanotoltaan. Kun Ira ryhtyy Clarissan potilaaksi, alkaa kissa ja hiiri- leikki, jonka sääntöjä ei kumpikaan tunnista. Sellainen ei juuri koskaan pääty hyvin.(takakansi)  

Kirjan takakannen teksti ei annan oikeutta kirja juonikuvioille. Se on huomattavasti monimutkaisempi ja siten kiinnostavampi. Tämä ei ole mikään oppikirja vaan todellinen hieman pelottava psykologinen trilleri. 

Nyt minun on taisteltava aikaa vastaan, mikäli aion ehtiä toteuttaa suunnitelmani ennen kuin joku alkaisi ihmetellä uhrini katoamista. Ensimmäistä kertaa murhareissulla minusta tuntui, etten voinut luottaa itseeni. Sydämeni alkoi lyödä kiivaammin. Paniikkihäiriökohtaus tästä vielä puuttuikin. Minun saatava itseni rauhoittumaan.

Minä-kertoja muotoon kirjoitettu ja heitä on neljä. Päähenkilöt salamurhaaja Ira ja hänen terapeutti, Clarissa, ovat keskeisiä hahmoja, mutta Artolla ja Pekalla on omat tärkeät osuudet. Nämä naiset eivät ole ihan perinteisiä naisia vaan hyvinkin nokkelia ja kekseliäitä. 

Mikä on pahinta? Unettomat yöt , häpeä, soimaava omatunto? Itsesyytökset, joiden kuoroa en saa vaiennettua edes öisin? Ajatukset, jotka kiertävät loputonta kehää? Jäytävä katumus, joka nakertaa sieluani? Ääni, joka ilkkuu minua päässäni? Pelko siitä, että tämä tulee jatkumaan ikuisesti enkä enää koskaan tule saamaan rauhaa? Se, että menetin kaiken?

Kirja alkaa ikään kuin takaperin, kun syyllinen tiedetään jo heti ensimmäisestä sivusta lähtien vai onko kaikki niin yksinkertaista. Sen verran voin paljastaa:ei ole!

Lukijaa pyöritellään juonikuvioissa. Ihmiset eivät ole niin ennalta-arvattavia kuin voisi helposti olettaa vaan heissä on toinenkin puoli kuin se mitä julkisuuteen näytetään: se raadollinen puoli, ja sitä väläytellään juonessa yllätyksellisesti ja moninaisesti.

Kohtalo on tuonut meidän yhteen. 

Minun elämälläni oli jälleen tarkoitus. 

Hänet minä pelastaisin.


Näkemyksiä: 

Olen etsinyt ja lukenut koko syksyn lukemattomia kirjoja. Lähinnä dekkareita, kun se buumi on ollut nyt päällä. Samalla olen etsinyt toiveitani vastaavaa kirjaa: psykologisen trillerin ja suomeksi kirjoitettu. 

No tässä se nyt on! 

Tämä kirja on ihan oikeanlainen psykologinen trilleri. En päässyt irti kirjasta ennen kuin olin sen kokonaan lukenut - suorastaan ahmin koko kirjan kansineen päivineen. Jännitys tuntui koko kehossani ja mieleni rallatti hyvin käytetystä kauniista suomen kielestämme.

Vaikka olin täydellisen keskittynyt kirjaan niin silti kirjailija, ihana ovelus, pääsi yllättämään minut ihan puun takaa! Loppua kohden juoni tiivistyy ja sitten hokkuspokkus asetelmat muovautuvat uudestaan. Miten herkullista. 

Kirjailija ei sorru raakuuksilla mässäilyyn dekkareiden tyyliin vaan luo jännityksen, sillä mihin hirveyksiin ihmismieli on kykenevä, kun se ensin kuvataan ajatuksen tasolla. Minusta se on vieläkin pelottavampaa kuin, että joka kymmenellä sivulla on lahdattu ihminen palasiksi. 

En muista koska viimeksi, ja luen todella paljon kirjoja vuotta kohden, olisin jäänyt kaipaamaan kirjaa. Harmittelin, että miksi luin sen niin nopeasti. Miksi en malttanut makustella.

En ole kirjailija, mutta hyvin kriittinen lukija. Ja en usko, että psykologisen kirjan kirjoittaminen näin intensiivisenä ja moniulotteisena, on mikään helppo työ. 

Siksi annan suuren arvon tällä kirjailijalle. En arvostele kirjoja numeroittain vain sanoilla, mutta tämä on täyden 10-kirja, ja tämä oli likimain pakko tuoda julki.

Suosittelen kirjaa kaikille teille, ketkä haette psykologista trilleriä, jossa syvennytään - hieman pintaa syvemmälle - ihmismielen mielenkiintoiseen labyrinttiin. 

Kerkesin jo kuvitella, etten löytäisi Erin Kellyn Myrkkypuun ja Alex Michaelidesin Hiljainen potilaan veroisia psykologisia trillereitä ja vielä suomeksi kirjoitettuna, mutta onnekseni olin väärässä. 

ps. em. kirjoista olen tehnyt bloggauksen.


Nautinnollisen jännittäviä lukuhetkiä 

✿⊱╮Kirjamummi

 #psykologinentrilleri #jännitys #rikos #petos #drauma 

4 kommenttia:

 1. Minäkin olen lukenut tämän ja tykkäsin todella paljon! Tämä oli juuri sitä, mitä psykologiselta trilleriltä odotan. Aivan mahtavaa, että meillä on Suomessakin tällainen kirjailija. Hän todella osasi yllättää ja vetää maton jalkojen alta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niin hän teki. Yllätti todellakin, vaikka luulin olleeni tarkkana:D Kiitos, kun jaoit mielipiteesi kanssani :)

   Poista
 2. Kiitos kiinnostavasta kirjavinkistä. Suosittelen Nicci Frenchin Viikonpäivät psykologista dekkarisarjaa. Alkaa Murheellinen maanantai dekkarilla. Siinä päähenkilönä toimii psykoterapeutti Frieda Klein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mai, myös kirjavinkistä. Laitoin tuon Nicci Frenchin kirjajonoon :)

   Poista