lauantai 15. lokakuuta 2022

John Grishman: Tuomarin lista


 John Grishmanin Tuomarin lista: (e-kirja)


Lacy Stoltzin työnä on tutkia, saatuaan ilmiannon lainrikkomuksista. Tapaukset ovat enimmälteen mm.korruptiotuneita poliiseja. 

Hän lähentelee 40 vuoden ikää ja alkaa jo tuntemaan ikäkriisin oireita, kuten kyllästymistä työhönsä ja hän kaipaisi muutosta työnkuvaansa. 

Hänen toiveisiinsa vastataan salamyhkäisen, pelokkaan Jeri Crosbyn muodossa, joka käyttää useita aliaksia. Jerin isä murhattiin yli 20 vuotta sitten. Syyllistä ei koskaan löydetty, joten aktiiviset tutkimukset ovat loppuneet ja tapaus on päätynyt Cold Case-mappiin.

Jeri Crosby ei ole antanut periksi vaan on jatkanut, jopa pakkomielteisenomaisesti omia tutkimuksiaan ja hän on löytänyt epäilyn, joka onkin sarjamurhaaja, sillä Jeri on matkan varrella löytänyt muitakin uhreja.

Ongelma onkin siinä miten todistaa epäilty sarjamurhaajaksi, sillä se tuntuu mahdottomalta, kun vastassa on nerokas ja tunnontarkka tappaja, joka ei jätä jälkiä.

Hän on aina murhattuaan jonkun - askeleen ellei kaksi edellä tutkijoita. Hän tuntee hyvin oikeuslääketieteen- ja poliisien menettelyt ja mikä tärkeintä: hän tuntee lait!

Sillä tämä mies on istuva tuomari Floridassa!

Tuomarilla on luettelo, jossa on uhrien ja tulevien kohteiden nimet ja kukaan heistä ei ole edes tiedä olevansa tappolistalla. Ei uhrit eikä tulevat uhrit. 

Tuomarilla on epäinhimillinen kärsivällisyys. Hän voi odottaa likemmäs 20 vuottakin ennen kuin murhaa listalla olevan uhrinsa. Hänen ainoa motiivinsa on kosto. 

Hän on aloittanut jo nuorena miehenä pitämään kostolistaansa ja etenee hitaasti, mutta tuloksellisesti.

Kuinka Lacy voi saada hänen vastuuseen teoistaan, ilman, ettei hänestä tule seuraava nimi tuomarin listalle?


Näkemyksiä:

Tämä on aitoa Grishmania, hänen juonikkuutensa loistava tuotos. Hän onnistuu taas. Olen lukenut lukemattomia hänen kirjojansa ja katsonut kaikki niistä tehdyt leffat. Hän on eräänlainen  velho keksimään, mitä hohdokkaampia eri juonikuvioita.

Tarina etenee verkkaiseen tahtiin, sillä tämä ei ole mikään action tekele, vaan erinomainen kuvaus siitä, miten sarjamurhaaja voi onnistua tekemään täydellisen murhan kerta toisena jälkeen. 

Tämä myös kertoo poskettoman sinnikkäästä naisesta, joka uhraa yli 20 vuotta elämästään halutessaan saada oikeuttaa murhatulle isälleen.

Tämä on ikään kuin Jerin ja tuomarin, kahden erittäin omistautuneen ihmisen kaksitaistelu, joka käydään aseinaan älykkyys, pitkäjänteisyys ja tunnollisuus.

Lacyn ominaisuudessa tulee tai ei tule ratkaisu näiden kahden välille, sillä lukijaa pompotellaan melkoisesti loppu kohden. 

Ja miten yllättävä loppu. En ollut lainkaan varautunut tämänlaiseen The Endiin!

Tämä on psykologisesti jännittävä, muttei perinteiseen tyyliin eikä raskassoutuinen vaan hyvin johdonmukainen ja sujuva juonnikuudessaan.


Jännittäviä lukuhetkiä

✿⊱╮Kirjamummi 


#psykologinen #jännitys  #rikos  #kosto  #murha #nerokkuus #cosycrime

ps kirja löytyy kirjastosta
4 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että tämä on hyvä kirja. Odotan, että pääsen lukemaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kommentoit :) Kai huomasit, että olin laittanut #cosycrime, ettei tule pettymyksiä?

   Poista
  2. Itseasiassa en, mitä se tarkoittaa?

   Poista
  3. Lyhyesti sanottuna : kevyttä jännitystä. Pitkästi kerrottuna: tähän alagenreeseen kuuluvat kirjat eivät ole raakoja eikä sillä mässäillä veriteoilla.

   Poista