keskiviikko 5. lokakuuta 2022

C. J. Tudor: Liitu-ukko


 C. J. Tudorin Liitu-ukko: 

Kukaan heistä ei tiennyt mistä kaikki alkoi. Oliko se silloin kun aloimme piirrellä liitu-ukkoja vai silloin kun ne alkoivat ilmestyä kuin itsestään?

Alkoiko kaikki siitä hirvittävästä onnettomuudesta?

Vai sitä kun ensimmäinen ruumis löytyi?(takakansi) 

Viikkojen kirjastossa jonottamisen jälkeen sain vihdoinkin käsiini C.J. Tudorin Liitu-ukko, joka oli tituleerattu ilmestymisvuotensa pelottavimmaksi kirjaksi. Siitä on maininta kirjan etukannessakin. Kirja on englantilainen C.J.Tudorin esikoisteos, ja jonka oikeudet on myyty 40 maahan.

Mietin vielä kahdesti, että uskallanko lukea näin pelottavan kirjan, jota joku jopa on verrannut Stephen Kingiin! 

Juonikuvio:

Tarinan päähenkilö ja minä-kertoja on 40 vuotias Eddie, hän on naimaton ja lapseton opettaja, jolle maistuu viinakset ehkä liiankin hanakasti. Hänen tylsän arkensa pysäyttää lapsuudenajan kaveri, Mickey, joka tulee yllättäen vieraisille tehden hämmentävän tarjouksen Eddielle.

Otan hänen takkinsa, ripustan sen eteisen naulakkoon ja viittaan sitten kohti olohuonetta, vaikka olenkin aika varma, että Mickey muistaa missä se on. Mahdollisesti siksi, että vertailukohtana on Mickeyn kaikkinainen puhtoisuus, huomioni kiinnittyy siihen kuinka pimeältä ja nuhruiselta olohuoneeni näyttää.

Mickey pelkällä läsnäolollansa herättää muistoja lapsuudenajan kaveriryhmän muissakin jäsenissä, erityisesti Gavinissa, jonka pyörätuoliin joutumisen on aiheuttanut Mickey typeryyttään. Porukkaan kuuluvat myös David ja Nicky, ainoana tyttönä.

Ei nyt. Ei taas. En halua, että minut vedetään takaisin mukaan.

Vuoteen 1986 palauttaa se, että jokainen heistä saa kirjeen, jossa on liitu-ukon kuva. Viestintätapa minkä he olivat 12-vuotiaina porukassaan kehittänneet piirtäen esim. tapaamiskutsuja liidulla asfalttiin ja jokaisella oli oma värinsä. 

Menin lähemmäs ja kumarruin katsomaan. Ihoni meni kananlihalle, ja tunsin kuinka päänahkaani alkoi kiristää. Hautakiveen oli piirretty liidulla tikku-ukko, jonka kädet olivat koholla. Suu oli pienen o-kirjaimen muotoinen, aivan kuin hahmo olisi huutanut jotain.

Kun liitu-ukot johdattavat heidät raasti murhatun ruumiin luokse. Kukaan heistä ei ole ollut piirtäjänä tai niin kaikki vakuuttivat. Kaikkien mieltään jäi kaivelemaan: kuka muu saattoi tietää heidän liitu-ukko-viestinnästä! He päättivät yhdessä lopettaa koko touhun. Mutta silti liitu-ukkoja löytyy milloin mistäkin. Joku jatkaa niiden piirtämistä! Pelko tehnyt pesänsä jokaiseen heistä.

En sanonut mitään. En pystynyt. Kaikki sanat tuntuivat juuttuneen kurkkuuni, niin että olin tukehtua...Pyyhin piirrokset nopeasti pois hihallani, niin että lattia oli lopulta yhtä valkoista tuhrua.

Nykyajassa pian kirjeiden saannin jälkeen yksi kaveri porukan jäsenistä tapetaan ja niin alkaa trilleri, jossa liikutaan kahdessa ajassa. 

Näkemyksiä:

Olin mielissäni siitä, ettei tämä ollut kauhukirja, paremminkin psykologinen jännitys kirja. Kingin kirjojen parantumattomien ystävien ei kannata tätä kirjaa lukea. En löytänyt King aineksia tästä, tosin pitää ottaa huomioon se tosiseikka, että olen hyvin vähän lukenut Kingin kirjoja - kuullut niistä sitäkin enempi.

Olen parempiakin kirjoja lukenut, joten tämä ei pääse kovinkaan korkealle arvostus asteikoissani, mutta ihan luettava oli. Juonen kuljetus ei ole hidasta ja aika meni lukiessa jouheasti.

Pahin virhe mitä voi tehdä, on nostaa oma odotusarvonsa arvoon arvaamattomaan asiassa kuin asiassa ja sitten sieltä tullaan äkkipudotuksena alas - liki poikkeuksetta. Näin tässä kävi minulle.


Kivoja lukuhetkiä 

✿⊱╮Kirjamummi


#jännitys #kaverit #rikos #lapsuus #aikuisuus #psykologinen5 kommenttia:

 1. Joo, ei tämä niin kauhea minustakaan ollut...

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa kiehtovalta. Onneksi ei ole kauhua, sitä en uskalla lukea. Psykologinen jännitys on paljon parempaa! Tätä voisi joskus kokeilla.

  Muuten taisit tuolla yhdessä kommentissasi sanoa, että nykyään sanotaan psykologiseksi trilleriksi ihan tavallisia dekkareitakin. Olen huomannut saman ja ihmetellyt. Niissä kahdessahan on iso ero!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun vastasit ja toi esille näkemyksesi - ne otetaan mielihyvin vastaan :)

   Niin. Se rajanveto tuli mieleeni, kun monen vuoden jälkeen olen nyt koko syksyn lukenut psykologisia trillereitä ja dekkareita, että jokin rajanvedon toivoisin niihin, kun on tullut niin monta pettymystä kirjojen juonikuvioista.

   Tarkemmin tutkittuani asiaa niin ei se olekaan niin helppoa, sillä on dekkareita, jota ovat myös psykologisia trillereitä minun omalla mittakaavalla. Ja sitä mietin, että miten sitä voisi oikeasti laittaa jotain yleistä rajaa, kun jokaisella meistä tuntuu olevan se rajanveto omassa mielessämme.

   Ja sen olen oppinut itsestäni, etten ole puhtaasti dekkarin lukija eli siis esim. juonessa on etsiväkaksikko, ketkä ratkaisevat rikoksia. Hyvin harvat sellaiset kirjat ovat tähän mennessä miellyttäneet. Mutta kun on reippaasti psykologista juonikuviota niin olen myyty :)

   Poista
 3. Minä en enää lue kauhukirjoja ja telkkaristakaan en enää halua katsoa mitään väkivaltaa ja pelottavaa. Tästä kirjasta olen maininnut, että se on koukuttava viihteellinen trilleri, joka sisältää hiukan kauhuaineksia. Sopi siis minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mai :) Siihen nähden miten tätä kirjaa on mainostettu vuoden pelottavimmaksi kirjaksi niin tämä on leppoisa kirja. Oliko siinä kauhuaineksia? Taisin mennä väittämään blogikirjoituksessani, ettei olisi....öööh...mä en tuntenut mitään kauhun tunteita vain jännitystä jo siksikin, että odotin jotain King-kauhua tulevaksi :D
   kun olen häntä uskaltanut lukea kaksi kirjaa tänä syksynä ja ne olivat pelottavia, vaikka kuulemma pliisuimmasta päästä :D Mutta sen vielä lisään Kingistä, että hän on loistava tarinan kertoja ja ihailen häntä siitä syystä.

   Hyvä, että toit esille omat fiiliksesi, sillä on tärkeää, että blogin lukija saa mahdollisimman laajan kuvan valitessaan kirjaa tai näin itse tunsin silloin, kun selasin kymmeniä blogeja hakiessani luettavaa aikaa ennen blogiani ja aikaa sen jälkeen :D

   Poista