lauantai 27. elokuuta 2022

Sarah Penner: Myrkynkeittäjä

 


Sarah Pennerin Myrkynkeittäjä:

Naisapteekki annostelee salaa myrkkyjä vapauttaakseen naiset miehistä, jotka ovat tehneet heille vääryyttä, mutta sääntöjen mukaan kuitenkin toimitaan:
Sääntö 1: Myrkkyä ei saa koskaan käyttää vahingoittamaan toista naista.
Sääntö 2: Murhaajan ja hänen uhrinsa nimet on kirjattava apteekin rekisteriin.
Eräänä kylmänä helmikuun iltana vuonna 1791 pimeän Lontoon kujan takaosassa piilotetussa apteekissa Nella odottaa uusinta asiakastaan.
Kerran arvostettu parantaja Nella käyttää tietojaan kasveista ja rohdoista synkempään tarkoitukseen - hyvin naamioitujen myrkkyjen myymiseen epätoivoisille naisille, jotka tappavat päästäkseen eroon elämäänsä vahingoittavista miehistä. Mutta, kun hänen uudeksi asiakkaaksi paljastuu varhaiskypsä 12-vuotias Eliza Fanning, odottamaton ystävyys saa liikkeelle tapahtumien sarjan; mikä vaarantaa Nellan maailman ja uhkaa paljastaa monet naiset, joiden nimet on kirjoitettuna hänen rekisteriinsä.
Nykyajassa Lontoossa aloitteleva historioitsija Caroline Parcewell viettää kymmenettä hääpäiväänsä yksin miehensä jäätyään kiinni uskottomuudestaan. Caroline löytää vanhan apteekkipullon Thames-joesta ja hän ei voi vastustaa uteliaisuuttaan hoksatessaan, että on löytänyt linkin ratkaisemattomiin "apteekkimurhiin", jotka kummittelivat Lontoossa yli kaksi vuosisataa sitten.
Carolinen uppoutuessaan yhä syvemmälle tutkimuksissaan hän törmää Nellan ja Elizan elämään hämmästyttävässä kohtalon käänteessä - eivätkä kaikki selviä hengissä.

Näkemyksiä:
Kerrassaan uskomattoman hyvin nyplätty monimutkaiselta tuntuva juonikuvio. Nellaa 1791 vuodessa voisi kutsua feministien esiäidiksi, siksi vahvat ovat hänen motiivinsa keitoksillensa. Naisen asema ja erityisesti oman puolensa pitäminen tuona aikana naisille oli lähes mahdotonta - ihan sama mihin yhteiskuntaluokkaan nainen kuului. Miesten valta oli erehtymätön ja kyseenalaistamaton. Eli eipä ihme, että Nellalla riitti asiakkaita. Nuori Eliza on häkellyttävä aikakautensa lapsi, joka ei pienistä hätkähdä ja toisaalta äidinmaidossa saadut uskomukset elävät syvästi hänessä. Älykäs ja nokkela 12-vuotias tyttönen viehättyy Nella touhuista ja sitten alkaakin melkoinen tapahtuminen myllerrys.
Nykyajassa Carolinelle on käynyt tyypillinen elämää koetteleva kokemus, kun aviomies on jäänyt housut kintuissa kiinni ja juuri, kun piti lähteä ns. toiselle kuherruskuukaudelle Lontooseen muistelemaan ensimmäistä.
Suivaantunut Caroline lähteekin yksin reissuun ja historiasta kiinnostuneena alkaa - ensin unohtaakseen petetyksi tulemisen tunteensa ja sittemmin innostuen - astuu hän polulle, mikä vie syvälle vuoteen 1791 ja Nellan ja Elizan mysteeriseen elämään. Caroline ei hellitä vaan sukeltaa hyvä syvemmälle ja syvemmälle ja löytääkseen...
Sitä ihmettelen miten kirjailija on saanut pidettyä seitinohuet langat käsissänsä sotkeutumatta niihin vaan ihailtavan sujuvasti liikuttaa tarinaa kahdessa eri aikakaudessa. Etten sanoisi: sovitellen ja sommitellen.

Elähdyttäviä lukuelämyksiä
✿⊱╮Kirjamummi

#sarahpenner #naiskohtalot #psykologinen #trilleri #jännitys #feminisminesiäiti #draama


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti