lauantai 27. elokuuta 2022

Camilla Läckberg: Kultahäkki


Camilla Läckbergin Kultahäkki :

"Ulkopuolisten silmissä Faye on saanut kaiken: täydellisen aviomiehen, suloisen tyttären ja tyylikkään kodin Tukholman parhailta kulmilta. Todellisuudessa ahdistavat muistot lapsuudesta Fjällbackassa vainoavat häntä, ja Faye kokee elävänsä vankina kultaisessa häkissä. Oli aika, jolloin hän oli vahva ja kunnianhimoinen nainen. Se oli ennen kuin hän luopui kaikesta miehensä Jackin vuoksi.
Kun Jack pettää Fayta, hänen maailmansa romahtaa. Faye on täysin musertunut, kunnes hän päättää antaa samalla mitalla takaisin ja keksii julman tavan kostaa."

Näkemyksiä:
Minulle ensimmäinen Camilla Läckbergin kirja. Tässä jokin aika sitten häntä tituleerattiin Ruotsin dekkarikuningattareksi. Läckbergin tuotantoa on käännetty yli 40 eri kielelle, niin kyllähän hän on jotakin varmaan tehnyt oikein. Eivätkä miljoonat ihmismassat voi olla väärässä - eiväthän? Näin mietin, kun venkoilin laitanko kirjan kirjastoon varaukseen vai en. Sitten tuli eteen ikään kuin pakko päätös, kun ei juuri silloin löytynyt muita psykologista trilleriä luettavaksi. Ja mikä onnen kantamoinen! Tämä olikin hyvä kirja!
Tuo kirjan juoni esittely on turhan bliisu - vaikkakin tapahtuu hyvin kliseinen tapahtuma - mutta se ei ole kirjan sisältö vaan laukaisin kirjojen varsinaisille mieltä kutkuttaville tapahtumille. Hahmot ovat kirjan alussa kuvaitu kovin yksioikoiseksi, mutta juonikuvion alkaessa pyörittää rattaitaan alkavat ihmisetkin värittymään. On kuin alku olisi ollut alun perin mustavalkoinen.
Faye on perinteinen kotirouva, joka hoitaa tytärtään Juliennea ja kotia aviomiehen Jackin käydessä töissä. Faye on "näyttelyvaimo", jota aviomies kiikuttaa mukanaan vain tärkeissä kokouksissa - muihin "kokouksiin" ei vaimon läsnäoloa tarvita. Faye on onnellisen tietämätön Jackin toimista, muiden tietäessä, jopa vaimojen tietäessä "kuviot". Vaimo saa tietää viimeisenä-klisee pääsee mukaan tekemään tarinasta tavallisempaa, sillä siihen se sitten jääkin. Se tavallisuus.
Sattumien kautta Jack jää kirjaimellisesti rysän päältä kiinni kotoaan nuoren kollegansa kanssa. Faye koettaa kerätä täydellisen nöyryytyksen rippeistä omanarvontunteensa ja käskee nuorta naista poistumaan heidän kotoaan. Mutta Jack osoittaa olevansa klassinen mulkvisti ja rapiat päälle, käskiessään Fayeta poistumaan ja sellaisin saatesanoin, että niitä oli hirvittävää lukea.
Jack pitää itsellään myös Juliennen syystä ja siitä, että Faye on niin huono ja kelpaamaton äidiksi (mikä todellisuudessa on aivan päinvastoin), sillä naulaten viimeisen naulan Fayen itseinhoarkkuun.
Onnekseen Fayella on lujatekoinen ja kärkeväkielinen ja ennen kaikkea lojaali ystävä Chris, jonka luokse Faye pääsee rypemään itsesäälissänsä, mutta Chris ei sitä rauhaa hänelle suo pitkäksi aikaa vaan alkaa herättelemään Fayessä kostonhimoa ja ruokkimaan sitä. Ja siitä alkaa aivan uusi kausi Fayen elämässä.
Yllättävästi Fayesta kuoriutuu pienessä ajassa aivan kuin toinen nainen, joka on ollut vuosia piilossa Jackin jatkuvan ja tehokkaan sadistisen tyyliin lannistaen Fayeta aivan kaikessa mm. sanoen, ettei Fayeta kukaan muu hänen läskiensä takia huolisi kuin hän Jack ja kuitenkin kyllä Faye kelpaa hänelle sänkypuuhiin, minkä epäloogisuutta Faye itse ei ymmärrä silloin. Uusiutunut Faye ei todellakaan väheksy Jack seksiriippuvuudeksi tulkittavaa loputonta tarvetta seksiin: kaikki käy, joilla on pulssi-tyyliin.
Faye osoittautuu nokkelaksi naiseksi, kun hän pääsee vauhtiin, Chris ollessa myös mukana taloudellisesti - varakas nainen kun on. Faye havahtuu ymmärtämään tuntevansa lukuisia oman yhteiskuntaluokkansa naisia, ketkä ovat saman kohtalon kokeneita, kuten hän itse ja näillä naisilla on omaa rahaa. Faye kehittää kolmessa vuodessa erittäin menestyvän Revenge-yrityksen, joka myy ihotuotteita ja hajuvesiä. Yritysmaailman Tuhkimo-tarina sellaiselta tämä kuulostaa, mutta se on sivu seikka jopa ajatuksissa, sillä muhimassa on sellainen kostohimoisen naisen hekumallinen paukku ja siinä kyydissä alkaa jo ihmishenki olla löysässä hirressä roikkumassa. Ja vaikka olin loppu huipentumaan varautunut niin Camilla Läckbergin pääsi minut sittenkin täydellisesti yllättämään.

Naisellisen kostonhimoisia lukuhetkiä
✿⊱╮Kirjamummi

#naisenviha #kosto #psykologinen #jännitys #draama #camillaläckberg

ps. Camilla Läckeberg on kirjoittanut myös toisen osan nimeltään, Hopeasiivet, joka mielestäni on aivan turha kirja. Koen, että koska tämä, Kultahäkki, sai niin suuren suosion, niin kakkoskirjalla on koetettu ratsastaa ja siten saada kaupallista voittoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti