lauantai 27. elokuuta 2022

Alex Michaelides: Hiljainen potilas


Alex Michaelidesin Hiljainen potilas:

Alussa on Alician päiväkirjaote, mutta koko kirja ei ole sitä vaan niitä käytetään ikään kuin vihjeinä juonikuviolle.
Alicia Berenson on lahjakas taidemaalari, joka elää hiljaista ja tasokasta elämää Lontoossa miehensä Gabrielin kanssa. Sinä yönä, kun Gabriel murhataan julmasti, lopettaa Alicia kokonaan puhumisen.
Alicia todetaan syylliseksi miehensä murhaan ja suljetaan psykiatriseen laitokseen, Groveen. Tapaus saa paljon mediahuomiota. Kuluu vuosia eikä Alicia edellekään puhu.
Theo Faber, rikollinen psykoterapeutti, on päättänyt ottaa tavoitteekseen saada Alicia puhumaan siitä, mitä todella tapahtui sinä yönä, kun hänen miehensä kuoli väkivaltaisesti.
Kirja on kirjoitettu Theon toimisessa minä-äänenä. Pian hän kuitenkin tajuaa, että vastausten etsintä saa hänet vaaralliselle tielle - painajasimaiselle vuoristoradalle, josta hän ei ehkä koskaan pääse pakoon.


Näkemyksiä:
Kirjailija pureutuu ihmismielen syövereihin reippaalla otteella. En ole itsekään aivan varma, mikä tässä kirjassa otti niin lujan niskalenkkiotteen, etten voinut lopettaa lukemista kesken vaan tarvoin kirjain kirjaimelta koko kirjan siltä istumalta. Pikalukijana siinä ei mennyt kauan. Kerrankin toivon, että olisi niin nopea lukemaan, koska tämä oli niin hiuksia nostavan jännä. Kirjailija punoo juonesta upean luomuksen kuin silkkitoukat luovat silkkiä. Luulet arvaavasi juonen vaan etpäs arvaa - on tämä vaan niin nerokkaasti neulottu. Tärpiksi on lisäilty jotain kliseen tapaisia, mutta ne ovat hämyjä.

Olen lukenut kyseistä genreetä lukemattomia kirjoja ja vuosikausia, mutta tällaiseen en ole törmännyt ennen. Kuinka saadakaan kirjasta näin upea niin tietyllä tavalla kuitenkin vähäeleisesti. Ei ole mitään huipentumia, joissa torvet soivat ja punaiset matot heitetään jalkoihin. Ei, ei. Tämä on ihmismielen kekseliäisyyttä parhaimmillaan.

En yhtään ihmettele, että tätä kirjaa on suitsutettu kansainvälisesti, sillä tämä on Alex Michaelidesin esikoiskirja ja oli myydyin kirja vuonna 2019. New York Times bestseller-listalla pysyi myydyimpänä vuoden ja ennätysmäärässään 49 eri maassa. Alex itse asuu Lontoossa ja syntyperältään kreikkalainen. Hulppea saavutus, tosin sain näistä tietää vasta kun olin lukenut kirjan, sillä yleensä olen sen verran uppiniskainen ja kartan kirjoja, joita kovasti mainostetaan.

Herttaisia ja jänskiä lukuhetkiä
✿⊱╮Kirjamummi

 #psykologinentrilleri #jännitys #mysteeri  #rikos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti