torstai 17. marraskuuta 2022

Laure Van Rensburg: Ei muita kuin me


Laure Van Rensburgin Ei muita kuin me:

 

Steven: komea ja arvostettu professori. Ellie: arka mutta älykäs kirjallisuudenopiskelija.

Ensimmäinen yhteinen viikonloppumatka kaukana New Yorkin kuhinasta. Täydelliset olosuhteet romantiikalle? Ehkä, jos lumimyrsky ei saartaisi heitä syrjäisen talon vangeiksi - ja edes toinen heistä olisi puhunut totta (kirjan takakannesta).


Ellie on 23-vuotias opiskelija ja Steven on häntä melkein yhden sukupolven vanhempi professori. Heitä itseään ei haittaa suuri ikäero. Steven vain nauttii siitä miten he herättävät huomioita, kun hänellä on kaunis nuori nainen kainalossansa. Ellietä huomio hämmentää ja hän ei oikein pidä juhla tapahtumista, kun ei yleensä tunne sieltä ketään kenen kanssa jutella.

Ellie löytää suunnittelemalleen romanttiselle viikonlopulle paikan ja Stevenin suostumuksella vuokraa sen..

Steven on innoissaan, kun hän saa pitää Ellien täysin itsellään ja unelmoi jo miten se aika vietetään - makkarissa. Ajomatka sujuu nopsasti, kun Ellie nukahtaa etuistuimelle ja Steven unelmoi tulevasta seksin määrästä ajaessaan autoa.

Vuokramökki osoittautuu ulkoiselta olemukseltaan moderniksi. Useilla isoilla ikkunoilla varustetuksi kaksikerroksiseksi tyylikkääksi taloksi, joka todellakin on syrjäisessä paikassa.

Ei naapureita lähimaillakaan vain meren ranta kävelymatkan päässä metsän läpi kuljettaessa. Ei puhelinta häiritsemässä eikä kännykässä kenttää. Eli ihanne paikka, kun todella haluaa omaa rauhaa.

Kirjan minä-kertojina toimivat Ellie ja Steven. Heidän välissään kulkee päiväkirja kirjoitukset lyhyinä kirjoituksina, mikä tulee olemaan merkittävät kirjan juonen kannalta ja erityisesti lopun. Tarina kulkee hyvin sujuvasti kappalejaon lyhykäisyydestä huolimatta.

Ellien ja Stevenin tapaamisesta ja suhteesta saa lukija tietää kaiken muun keskustelun ja tapahtumien ohella. Sillä ne ovat ovelasti siroteltu mukaan (kun nykyään taantumat ovat niin IN), eikä tuo tyyli ole vähääkään tylsistyttävä.

Lumimyrsky yllättää ja sulkee heidät talon vangiksi ja pölläyttää samalla pinnan alla kuhisseet salaisuudet, jotka kärkkäänä ovat odottaneet, esille pääsyään. Huh!


Näkemyksiä:

Ensinnäkin tuon esille sen, että on aivan valtavan ihastuttavaa lukea näin sana rikasta käännöskirjallisuutta. Kirjailija kuvailee ympäristöä ja tapahtumia niin värikkäästi, että sitä tempautuu kokijaksi tarinaan mukaan.

Tällainen on todellinen psykologinen trilleri. Se kaivautuu kerronnan avulla ihmismielen syövereihin. Tämä on tarina siitä miten paljon psyyke kestää manipulointia ja provokaatiota, että ihmisen minä-kuva alkaa muovautumaan uudelleen ja se syvällinen meissä asuva raadollisuus pääsee esiin.

Silti tämä ei ole oppikirja vaan tämä on todella pelottava kirja minun mielestäni. Mutta kaikesta pelottavuudestaan huolimatta tarina on niin kiehtova, että sormeni ovat liimautuneet kirjan kansiin kiinni ja silmäni lentävät kirjaimilla.

Myönnän, että olen hieman näivettynyt sanontaan "koukuttava", mutta nyt on kertakaikkisen pakko myöntää, että tämä kirja on juuri sitä!

Siellä sitten hilluin kirjan juonittelun aiheuttamassa koukussa kuin kaupassa odottavat joulukinkut.


Jännittävä lukuhetkiä

✿⊱╮ Kirjamummi


#psykologinen #trilleri #jännitys #koukuttava #kosto

4 kommenttia:

 1. Minäkin yritin lukea tätä kerran, mutta tämä ei ollut oikein minun juttuni. Väsähdin jossain vaiheessa, viimeistään sitten kun tajusin, että tämä on joku kostotarina. Tuo on kyllä kiinnostava asetelma, että joudutaan lumimyrskyn saartamiksi eikä kumpikaan ole sitä mitä on väittänyt olevansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kommentoit :)
   Kovin kliseisiä yleensä nämä saarroksiin jäämiset ja siitä koetetaan pusertaa jännitystä. Tässä sillä ei ollut sillain merkitystä, koska se ei tehnyt tätä jännäksi. Se oli vain kulissi.
   Ja harmi kun et lukenut loppuun, sillä tämä ei ollut pelkästään kosto tarina, vaikka senkin tarinaan sisältyi, vaan alku jollekin uudelle ;) Jään innolla odottamaan josko tältä kirjailijalta tulisi uusi kirjoja :P

   Poista
 2. Tämä upposi minuun täysillä. Todella pelottava trilleri, mutta huh huh selätin sen. Kyl parisuhde voi olla kamala ihan tosielämässäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi anteeksi, etten ollut huomannut kommenttiasi!

   Ja kyllä - tämä oli hurjan jännä kirja. Ja siten myös erittäin kiinnostava. Ihan pelottavaksi en tätä kokenut, mutta varmaan monille voi olla. Tästä nyt ei kuitenkaan mässäillä lasten kiduttamisella ja tappamisella niin siksi tämä on mielestäni oikealla tavalla jännittävä.

   Poista